Премини към основното съдържание

Тай Чи Стилове

Какви са основните пет стила на Тай Чи
Възникване на Чън стил в Тай Чи
Възникване на Ян стил в Тай Чи
Възникване на У стил в Тай Чи
Възникване на У или Хао стил
Възникване на Сън стил в Тай Чи

Какви са основните пет стилове на Тай Чи

Има пет основни стила на Тай Чи Чуан, всеки от които наречен на името на китайската фамилия, от която произхожда:

В момента съществуват десетки нови стилове, хибридни стилове и производни от основните стилове, но тези пет семейни училища са групите, признати от международната общност като ортодоксални стилове.

Възникване на Чън стил в Тай Чи

Чън стил е първата форма на Тай Чи, от която е развит Ян стил. За разлика от повечето други стилове, не всички движения в Чън стил се изпълняват бавно. Чън стил се характеризира с редуващи се бързи, бавни и дори експлозивни движения.

Една от основните теории за произхода на Чън стил подчертава, че той произлиза от село Ченджиагоу. Чън Уантинг, генерал от династията Мин, се смята за основателя на Чън стила на Тай Чи. През династията Мин, Чън служи като командир на гарнизона на външните граници. Той бил известен със защитата на търговските кервани в Хенан и Шандонг и потушаването на поредица от заговори и въстания срещу централната власт. След падането на династията Мин и настъпването на династията Цин, военната му кариера приключва, и той се оттегля в родното си село Ченджиагоу, където полага основите на Чън стил на Тай Чи.

Друга теория подчертава, че стилът е създаден от даоския монах Чън Санфенг през 12-ти век. Той използва даоските учения и практики, за да създаде Чън стил на Тай Чи.

Възникване на Ян стил в Тай Чи

Ян Стил на Тай Чи е най-популярният и широко практикуван стил в световен мащаб. Има множество основни вариации на този стил. Различни училища са възникнали от подхода на конкретни учители или от определени географски региони в Китай. Всяка вариация има различен характер и външен вид в по-голяма или по-малка степен, като подчертава различни техники и принципи. Все пак, всички те се наричат Ян Стил.

Ян Лучан, наричан също Ян Непобедимият, се счита за основателя на Ян Стил. Той е роден в провинция Гуангпин, Китай, през 1799г. и почива между 72-73-годишна възраст през 1872г. Той практикува Тай Чи в китайското село Ченджиагоу под ръководството на Чен Чангсинг, майстор от семейство Чен.

След като напуска Ченджиагоу, Ян придобива репутацията на човек, който никога не губи битка и не причинява сериозни наранявания на нито един от своите противници. След като е усъвършенствал бойните си умения до изключително високо ниво, Ян Лучан става известен като Ян У Ди (楊 無敵, Ян Непобедимият). С времето се появяват множество легенди за бойните му умения. Тези легенди са били изобразени в много филми и книги. Въпреки че тези истории не могат да бъдат проверени, едно забележително събитие заслужава споменаване, за да илюстрира характера и личността на Ян Лучан:

В Пекин богат мъж на име Чан бил чул за изключителните умения на Ян Лучан и го поканил да демонстрира своето изкуство. Когато Ян пристигнал, Чан видял тих и скромен мъж и си помислил, че той не може да притежава бойни умения поради външния си вид - Ян просто не изглеждал като бойците, които Чан бил свикнал да вижда. На Ян му било сервирано много скромен обяд, не в големите помещения, които отговаряли на статуса на Чан. Въпреки това Ян Лучан се държал като почтен гост, въпреки държанието на домакина. По време на вечерята Чан решил да попита дали Ян, който изглеждал толкова нежен, всъщност може да използва Тай Чи, за да победи човек. Тъй като го Ян бил поканил на база на репутацията му като велик боец, този въпрос бил тънко скрито обида. Ян отговорил на въпроса, като казал, че има само три вида хора, които не може да победи: мъже от месинг, мъже от желязо и мъже от дърво. Чан се ядосал и повикал един от своите най-добри телохранители, Лю, да тества уменията на Ян. Лю, който бил много по-голям и по-висок от Ян решил да нападне агресивно. Ян, използвайки една елементарна техника и хвърли Лю на земята. Чан бил много впечатлен и незабавно заповяда да се приготви банкет в официалните помещения. Вече не останали никакви съмнение относно уменията на Ян Лучан.

Някои от най-известните ученици на Ян Лучан включват
Ян Банхоу,
Ян Джианхоу,
У Юсианг,
У Куаню.

Възникване на У Стил в Тай Чи

Уу стил на Тай Чи е вторият най-популярен стил. Той има три основни вариации със силно изразени стилови разлики, произтичащи от неговия основател Уу Куаню, неговия син Уу Цзянчуан и внуците му. Уу Куаню се ражда през 1834г. в Китай и умира между 67 и 68 годишна възраст през 1902г. Той бил военен офицер на династията Манчу, разположен в Забранения град в центъра на Пекин. През този период Ян Лучан преподавал Тай Чи на имперската гвардия. През 1850г., Уу Куаню става ученик на Ян Лучан. През 1870г., той бива поискан да стане старши ученик на Ян Банхоу, най-стария син на Ян Лучан и инструктор в армията на Манчу. Уу стилът е производен от Ян стил. За разлика от Ян стил, повечето училища на Уу подчертават малки, компактни движения. Заедно Ян и Уу стиловете, с всичките им вариации, включват голямата част от практикуващите Тай Чи по света.

Някои от най-известните ученици на Уу Куаню включват
Уу Цзянчуан,
Уанг Маозхай,
Гуо Сонгтинг,
Чанг Юантинг,
Ся Гунгфу,
Ци Гечен.

Възникване на Уу или Хао стила

Уу Юксиан е създателят на Уу стила, известен още като Хао стил на Тай Чи Чуан. Той е роден в Китай през 1812г. и почива между 67 и 68-годишна възраст през 1880г. Той също е старши ученик на Ян Лучан и се учи от учители на семейство Чен, особено от Чен Цингпин.

Някои от най-известните ученици на Уу Юксиан включват
Ли Ийю,
Ли Цинуан.

Възникване на Сун стила в Тай Чи

Сун Лутан е създателят на Сун стила в Тай Чи. Той е роден в провинция Хебей в Китай през 1860г. и почива между 72 и 73-годишна възраст през 1933г. Той учи стил Уу или Хао от Уу Юксианг. Сун Лутан бил майстор на Тай Чи, Син И и Ба Гуа. Той е създател не само на Сун стил в Тай Чи, но и на Сун стила в Ба Гуа.

Някои от най-добрите ученици на Сун Лутан включват;
Сун Синги,
Сун Цзянюн,
Сун Цунчжоу.

Въпреки изобилието от стилове в днешния време, Тай Чи Чуан е обичан от милиони практикуващи, които го разпространяват по целия свят. Той е най-популярният от всички китайски бойни изкуства и внася значителен принос към здравето на хората. Тай Чи Чуан е скъпоценно бижу в областта на Китайските бойни изкуства. Той е елегантен, внимателно структуриран и спокоен стил, който запазва своите бойни аспекти от древността и служи, като метод за подобряване на здравето.

Тай Чи Чуан се характеризира с гладоко и умело изпълнени движения.