Tай-Чи Стилове и особености

Кои са основните пет стила на тай-чи

Съществуват основно пет стила на Тай Чи Чуан. Всеки кръстен на китайското семейство, от което произхожда:
  • Чен стил (陳氏) измислен от Чън Уантинг (1580-1660);
  • Ян стил (楊氏) изкуството на Ян Лучан (1799-1872 г.);
  • Уу Хао стил (武氏) на У Юксиян (1812-1880 г.);
  • У стил (吳氏) на У Куаню (1834-1902) и сина му У Джианкуан (1870-1942);
  • Сун стил (孫氏) изкуството на Сун Лутан (1860-1933).

Вече има десетки нови стилове, хибридни стилове и офшоти от основните стилове, но петте семейни училища са групите, признати от международната общност като ортодоксални стилове.

Възникване на Ян стил на тай-чи

Ян стил на тай-чи е най-популярният и широко практикуван стил в световен мащаб. Съществуват множество основни вариации на стила. Различните училища произхождат от подхода на конкретен майстор или от определен географски регион в Китай. Всеки вариант има различен характер и изглежда по различен от другите в по-голяма или по-малка степен и може да подчертае различни техники и принципи. Всички обаче се наричат Ян стил.

За създател на Ян стил се счита Ян Лучан познат също така като Ян Непобедимият. Той е роден в Китай провинция Гуанпин(Guangping) през 1799г и умира през 1872г. на възраст между 72 и 73. Практикува Тай-чи в Китайското село Чън Дзягоу при Чън Чансин (Chen Changxing), който е майстор от фамилия Чън.

След напускането си от Ченджагу, Ян става известен с това, че никога не губи мач и никога не нанася сериозни наранявания на нито един от противниците си. След като усъвършенства бойните си умения на изключително високо ниво, Ян Лучаан става известен като Ян Уди (楊 無敵, Янг непобедимият). С течение на времето много велики легенди се появяват около бойните умения на Ян. Тези легенди са описани в доста филми и книги. Въпреки, че не могат да бъде проверен един забележителна случка заслужава да бъдат спомената, за да илюстрират характера и личността на Ян Луяан (Непобедимия):
В Пекин един богат човек, наречен Чан, чул за великите умения на Ян Лучан и го поканил да демонстрира изкуството си. Когато Ян пристигнал, Чан видял един млък и мек човек и си помислил, че всъщност той не би могъл да има никакви бойни умения поради външния си вид - Ян просто не изглеждал като бойците, които е бил свикнал да вижда Чан. На Ян му била поднесена много проста вечеря не в официалните помещения на именито на Чан. Ян Лучан въпреки това продължал да се държи, като почетен гост, въпреки мислите на домакина. Чан по-късно по време на вечерята решил да поставя под въпрос дали уменията на Ян, който е толкова мек всъщност би ли могъл да използва Тай-чи, за да победа човек. Като се има предвид, че той е поканил Ян на основата на репутацията му като велик боец, този въпрос била забулена обида. Ян отговори на въпроса по следния начин, че има само три вида хора, които не може да победи: мъже от месинг, железни мъже и тези издялани от дърво. Чан се разгневил и покани един от своите най-добри телохранител, Лиу, за да изпита уменията на Ян. Лиу, който бил доста по едър и висок от Ян, нападнал агресивно Ян. Ян, използвайки само опростена техника, хвърли Лиу. Чан бил много впечатлен и незабавно заповяда да се подготви банкет за Ян в официалните помещения и вече нямало съмнение за уменията на Ян Лучан.

Едни от най - известните ученици на Ян Лучан са Ян Банноу (Yang Banhou), Ян Дзянхоу (Yang Jianhou), У Юксиян (Wu Yuxiang), У Куаню (Wu Quanyou)

Възникване на У стил на тай-чи

У стил на тай-чи е вторият най-популярен стил. Той има три основни вариации със силни стилистични разлики, произтичащи от основателя У Чуаню и неговият син У Джианкуан и внуците му. У Чуаню той е роден през 1834г. В Китай и умира на 67 - 68 годишна възраст през 1902г. У Чуаню е бил военен офицер от рода Манчу в Забранения град в центъра на Пекин. По това време Ян Лучан преподава Тай-чи на императорските гвардейци. През 1850 г. У Чуаню става един от учениците на Ян Лучан. През 1870 г. У Чуаню е помолен да стане старши ученик на Ян Панхоу, който и най-възрастния син на Ян Лучан и инструктор също на военните от Манчу. Стилът У произлиза от Ян стил. За разлика от Ян повечето школи в У подчертават малки компактни движения. Ян и У стилл с всичките им вариации, обхващат огромното мнозинство от всички практикуващи тай-чи.

Едни от най-добрите ученици на У Чуаню са Wu Jianquan (吴鉴泉)
Wang Maozhai (王茂齋)
Guo Songting (郭松亭)
Chang Yuanting (常遠亭)
Xia Gongfu (夏公甫)
Qi Gechen (齊閣臣)

Възникване на Чън стил на тай-чи

Чън Стил е оригиналът на Тай-чи, от който е създаден стил Ян. За разлика от повечето други стилове не всички движения на Чън Стил се извършват бавно. Чен стил е характерен с редуването на бързи, бавни и дори експлозивни движения.

Една от основни теории за възникването на Чън стил на тай-чи е, че стилът произхождащ от село Чън Дзя Гоу. За основоположник на Чън стил на тай-чи се смята Чън Уантинг той бил генерал от династия Мин. По време на династията Мин, Чън бил командир на гарнизона в окръг Вън. Отличавал се е със защитата на търговските каравани в Хенан и Шандонг.И също с това, че подушил редица заговори и бунтове срещу централната власт. След края на династията Мин и началото на династията Цин, военната кариера на Чен приключва и той се оттегля в семейното селище Чън Дзягоу, където поставя основните на тай-чи Чън стил.

Другата основна теория за възникване на стила гласи, че стилът е създаден от Даоския монах Чън Санфън живял през 12 век. Той използвал даоските учения и практики за създаването на Чън стил на тай-чи.

Възникване на Уу или познат също като Хао стил

У Юсян е създател на Уу също познат и като Хао стил на Тай-Чи Чуан. Той е роден в Китай през 1812г. умира между 67 и 68 годишна възраст през 1880г. Той е бил също старши ученик на Ян Лучан също така е учил и при учители от Чън фамилия Chen Qingping

Някой от най-добрите му ученици са Li Yiyu (李亦畬)
Li Qinuan

Възникване на Сун стил на тай-чи

Сун Лутан е основоположник на Сън стил на тай-чи. Той е роден в Хибей Китай през 1860г и умира на възраст между 72 - 73 през 1933г. Той е учил Уу или познатият също като Хао стил при Уей чен. Сун Лутан е бил майстор в Тай-чи, Син-и и Ба-гуа. Създател е освен на Сун стил на тай-чи така и на Сун стил на ба-гуа.

Едни от най-добрите му ученици са : Sun Xingyi (孫星一), Sun Jianyun (孫劍雲), Sun Cunzhou (孫存周)

Независим от това, че има толкова много стилове в наши дни Тай Чи Чюан е обичан от десетки милиони практикуващи, които го разпространяват по целия свят. Той се превърна в най-популярния от всички китайски бойни изкуства, като осигурява забележителен принос за здравето на хората. Тай Дзи Цюан е един от скъпоценните камъни в света на китайските бойни изкуства. Изящен, внимателно структуриран и спокоен стил, същевременно запазил и бойните си аспекти, който се използва като метод за подобряване на здравето.

Тай Чи Чюан се характеризира с плавни и отмерени движения.