Участие в Чи Енерджи Фест

Тай-чи семинар с Ованес Будакян и участниците в семинара

На 12 и 13 Май 2018 годин в град София се преведе Чи Енерджи Фест. Фестивалът е посветен на практики за засилване и култивиране на енергият Чи, която според китайската традиция, е жизнената сила в нас и около нас. Във феста взеха участие едни от водещите школи по Тай-чи(тай дзи), Ци-гун(чи гонг), Фън-шу, Акупунктура и Китайски Енергиен Масаж. Целта на Чи Енерджи фест е да запознае хората с тези древни практики, които могат да им помогнат да преодолеят ежедневния стрес в динамичната градска среда и да живеят по-здравословно, да им демонстрира как се практикуват, както и да създаде пространство за обмен на идеи и практически опит между занимаващите се с традиционни и нови практики в тази област.

Събитието се провежда ежегодно и набира голяма популярност из между водещите школи в областите, които бяха изброени по-горе. Всяка една школа имаше възможност да изнесе лекция и да проведе отворено урок в рамките на един час, в който всеки желаещ можеше да вземе участие и сам да опита от съответната практика по умелото ръководство на водещите на съответния урок. Входът за мероприятието беше свободен. Тай-чи семинар с Ованес Будакян и участниците в семинара

Чън Тай Чи Академия - България взе участие във феста с отворен едночасов урок. Урокът започна с няколко последователи от школата, които в рамките на 3 минути демонстрираха една последователност на движения от формите на тай-чи на фамилия Чън. След като всички присъстващи с интерес изгледаха демонстрацията имаха възможност да се включат и сами да изпитат върху себе си благотворният ефект на тай-чи. Тъй като желаещите да вземат участие в отворения урок бяха много, се наложи включването на всички присъстващи последователи на Академията. Всички представители на школата помагаха в преподаването и бяха отворени за допълнителни разяснения на всеки присъстващ в залата.

В отворения урок беше разяснен един от най-важните принципи в тай-чи на чън стил, а именно Спиралната сила или още позната като Енергия на копринената нишка. Тай-чи семинар с Ованес Будакян и участниците в семинара Бяха демонстрирани серия от движения чрез, които участниците можаха сами да изпитат върху себе си ефекта на този принцип. Беше показана също така фа-дзин (сила на удара) или така наречената експлозивна сила. Всеки имаше възможност да опита. Накрая урокът завърши с упражнения по двойки. След урока всички се чувстваха релаксирани и бяха забравили за момент ежедневието и стреса, който ги чакаше извън залата.

Разгледайте снимки от отворения урок.