Ованес Будакян в Тай чи позиция сред природата Една от най-хубавите страни на Тай Чи не е толкова вътрешната хармония, която постигаш със себе си, колкото полезните знания, които можеш да споделиш с останалите. Именно затова аз, Ованес Будакян, тръгнах по пътя на Тай Чи с идеята да споделям силата и енергията му.

Интересът ми към бойните изкуства се разви благодарение на баща ми още когато бях дете. Така, вдъхновен от него, през 1998 г. реших да посещавам курсовете по Тай Чи на Светослав Сомов. В резултат на упоритата ми работа само няколко години по-късно аз самият станах главен инструктор по Тай Чи. Въпреки това не спрях да се усъвършенствам.

Ованес Будакян и Грандмайстор Чън Сяолан На семинар по Тай чи Баучуей чън стил За да навляза още повече в дълбокия свят на Тай Чи, започнах да посещавам семинарите на някои от най-големите майстори в това бойно изкуство. Може би най-значимо за мен беше, когато през 2006 г. се докоснах до философията на Грандмайстор Чън Сяоуан – 19-о поколение Майстор от фамилията Чън. Посетих негови семинари в България и чужбина.

Ованес Будакян с Майстор Чън Дзюн на семинар по Тай чи Чън стил Участвах в семинари на Майстор Чън Дзюн (най-големия син на Грандмайстор Чън Сяоуан), Майстор Чън Ин Дзюн и Ованес Будакян корекция на позиция както и редица семинара и индивидуални обучения в чужбина и България на Майстор Чън Ин Дзюн (съответно среден син на Грандмайстор Чън Сяоуан).

Тай-чи Майстор Патрик Ван и Ованес Будакян През 2012 г. заминах за Лондон, където продължих да изучавам традициите на Тай Чи при Майстор Патрик Ван.

Тай-чи Майстор Ян Зилберсторф и Ованес Будакян Голямо влияние ми оказаха както обученията дотук, така и семинарите на Майстор Ян Зилберсторф – един от най-добрите ученици на Грандмайстор Чън Сяоуан, който не само е открил редица училища и школи по цял свят, а и е поставил началото на кариерите на 400 инструктори по Тай Чи. Тай-чи позиция данбиен Корекция от Майстор Чън Зицян на Ованес Будакян Част от тънкостите на това китайско бойно изкуство открих и като посещавах семинарите на Майстор Чън Зъцян – син на Грандмайстор Чън Сяосин.

Като гледам професионалната си биография, виждам обаче, че не трябва да споменавам тези майстори поотделно, а да им благодаря заедно. Защото всеки един от тях ми даде по малко, за да навляза във философията и идеята на Тай Чи – да се науча как да укрепвам тялото, да успокоявам душата и да концентрирам ума.

Подобни статии

Моят път в бойните изкуства

Моят път в бойните изкуства

Казвам се Ованес Будакян и съм роден в град Пловдив. Заниманията си с бойни изкуства започнах още в детска възраст през 1985 г...

Пет ползи от Тай чи

Пет ползи от Тай чи

Ще започна с този с това че - Няма по-добър начин да започнете деня си от това да знаете, че сте направили нещо невероятно за себе си...

Прочетете още за създателя на Тай чи Академи - България

Препоръки написани лично от ръководители на школи по Тай чи в различни точки по света...