Премини към основното съдържание

За Основателя

Една от най-хубавите страни на Тай Чи (Тай Дзи Цюан) не е толкова вътрешната хармония, която постигаш със себе си, колкото полезните знания, които можеш да споделиш с останалите. Именно затова аз, Ованес Будакян, тръгнах по пътя на Тай Чи (Тай Дзи Цюан) с идеята да споделям силата и енергията му.

Интересът ми към бойните изкуства се разви благодарение на баща ми още когато бях дете. Така, вдъхновен от него, през 1998 г. реших да посещавам курсовете по Тай Чи (Тай Дзи Цюан)  на Светослав Сомов. В резултат на упоритата ми работа само няколко години по-късно аз самият станах главен инструктор по Тай Чи (Тай Дзи Цюан). Въпреки това не спрях да се усъвършенствам.

За да навляза още повече в дълбокия свят на Тай Чи (Тай Дзи Цюан), започнах да посещавам семинарите на някои от най-големите майстори в това бойно изкуство. Може би най-значимо за мен беше, когато през 2006 г. се докоснах до философията на Грандмайстор Чън Сяоуан – 19-о поколение Майстор от фамилията Чън. Посещавам негови семинари в България и чужбина.

Участвах в семинари на Майстор Чън Дзюн (най-големия син на Грандмайстор Чън Сяоуан).

Участвах и в редица семинара и индивидуални обучения в чужбина и България на Майстор Чън Ин Дзюн (съответно среден син на Грандмайстор Чън Сяоуан).

През 2012 г. заминах за Лондон, където продължих да изучавам традициите на Тай Чи (Тай Дзи Цюан) при Майстор Патрик Ван.

Голямо влияние ми оказаха, както обученията дотук, така и семинарите на Майстор Ян Зилберсторф – един от най-добрите ученици на Грандмайстор Чън Сяоуан, който не само е открил редица училища и школи по цял свят, а и е поставил началото на кариерите на над 400 инструктори по Тай Чи (Тай Дзи Цюан)

Част от тънкостите на това китайско бойно изкуство открих и като посещавах семинарите на Майстор Чън Зъцян – син на Грандмайстор Чън Сяосин.

Усвоих нови умения и значително подобрих способностите си след семинарите и индивидуалните практики с Майстор Чън Бинг, наричан в Китай 'Всемогъщият Тай Дзи'. Това стана възможно благодарение на моя брат, Едмон Будакян, който има честта да бъде част от избрания тесен кръг от приближени ученици на майстора.

Като гледам професионалната си биография, виждам обаче, че не трябва да споменавам тези майстори поотделно, а да им благодаря заедно. Защото всеки един от тях ми даде по малко, за да навляза във философията и идеята на Тай Чи – да се науча как да укрепвам тялото, да успокоявам душата и да концентрирам ума.