Премини към основното съдържание

КАКВО Е ТАЙ ЧИ (ТАЙ ДЗИ)

Тай Чи (Tай Дзи), на кратко от Тай Чи Чуан (Тай Дзи Цюан; 太极拳), е вътрешно китайско бойно изкуство практикувано както за самоотбрана, така и за за здраве. Терминът Тай Дзи се отнася до философията за силите на Ин и Ян, които са свързани в движенията на Тай Чи. Макар и първоначално замислен като бойно изкуство, той обикновено се практикува и като състезателна борба под формата на бутащи ръце (Туй Шоу), състезания, демонстрации и за постигане на дълголетие. В резултат на това съществуват множество форми на обучение, традиционни и модерни. Тренировъчни форми на Тай Чи се отличават със сравнително бавни и плавни движения.

 Днес Тай Чи се е разпространила по целия свят. Повечето съвременни стилове на Тай Чи проследяват своето развитие до поне едно от петте традиционни стила: Чен, Ян, У (Хао), Уу и Сун. Всички от изброените, на свой ред, имат водят своят исторически произход до селището Чън Дзя Гоу.

РЪКОВОДИТЕЛ НА ШКОЛАТА

Здравейте, аз съм Ованес Будакян, и моето пътешествие в света на бойните изкуства започна в живописния град Пловдив. Всичко започна през 1985 г., когато направих първите си стъпки в Киокушин карате по време на училищните ми години. Поведен от баща ми, стъпих по път, който щеше да оформи целия ми живот.

Годините от 1985 до 1996 г. бяха свидетели на моето изследване на различни системи на бойни изкуства, всяко оставяйки своята уникална отпечатък върху моето пътешествие. От динамичните движения на Шаолин до прецизността на Бокса, дисциплината на Окинавския карате, хвърлянията в Джудото и Да Дао – аз усвоявах същността на всяка практика.

През 1996 г. вниманието ми беше приковано от дълбокия свят на Ци Гун. Две години по-късно, през 1998 г., аз се потопих в изящното изкуство на Тай Чи(Тай Дзи Цюан), практика, която стана постоянен спътник в живота ми.

Днес моята страст се съсредоточава в развиването и популяризирането на традиционния Чен стил на Тай Чи (Тай Дзи Цюан) тук в България. Споделям знанията си чрез седмични занятия и индивидуални уроци, с цел да направя красотата на Тай Чи достъпна за всички. Освен редовните занимания, активно участвам в презентации и семинари, използвайки богатия си опит в практическо и педагогическо отношение.

Моите умения включват трениране на разнообразни групи, както деца, така и възрастни, от начинаещи, правещи първите стъпки в света на Тай Чи, до напреднали, търсещи постоянно развитие. Без значение дали вашата цел е да подобрите здравето си или да тръгнете по пътя на самозащитата, аз съм тук, за да ви напътствам през обогатяващата практика на традиционния Чен стил на Тай Чи (Тай Дзи Цюан). Присъединете се към мен и подобрете здравето, хармонията с изкуството на Тай Чи (Тай Дзи Цюан).

Прочети Още

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ИНСТРУКТОРИТЕ

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ В БЛОГА